Facebook vill utmana Snapchat med app för tonåringar

En app som bara kan användas av dem under 21 år – kan det vara något? Det tror i varje fall techjätten Facebook, som nu lanserar “Lifestage”, appen som ska gå tillbaka till vad Facebook var år 2004. Samtidigt ska man också passa på och utmana Snapchat, som främst förknippas med just unga användare.

Lifestage är skapat av en 19-årig produktchef på Facebook, Michael Sayman. Enligt honom själv så ska detta återskapa tidiga Facebook med åldersrestriktioner och fokus på unga studenter – men kombinerat med 2016 års selfie- och videokultur.

Det lite ovanliga med Lifestage är att användare inte ska kunna använda den för att skicka meddelanden till varandra, utan istället så ska man “bygga på” sin profilsida som vänner sedan kan spana in. Selfies och videos ska användas för att beskriva intressen och saker man gillar (eller hatar).

Man får alltså inte vara över 21 år för att kunna hitta nya (eller gamla) vänner, och det måste finnas minst 20 stycken Lifestage-användare på en skola innan man ska kunna ansluta sig till varandra. Appen är förresten inte på något sätt knuten till själva sociala nätverket Facebook, annat än att det är de som skapat produkten.

För närvarande finns Lifestage bara på iOS, och bara på engelska vilket leder en till att tro att den främst riktar sig till nordamerikanska användare. Eftersom jag är antik och faktiskt fyllt 30 så kan jag tyvärr inte bekräfta detta, men om du fortfarande har framtiden framför dig så kan du spana in appen på App Store här.

Kommer Lifestage att bli en seriös utmanare till Snapchat? Eller kommer det bara bli en engångsprodukt från Facebook? Det återstår såklart att se. Men det råder ingen tvekan om att Facebook vill utmana Snapchat på deras egen arena.

Läs mer: Instagram fortsätter att sno från Snapchat med ny videofunktion