Facebook vill inte påverka kommande val – passar på att testa fejknyhetsfilter i Tyskland

Tyskland håller val senare i år, och i samband med detta fruktar många att de fejknyheter som spridits på Facebook och sägs ha påverkat USAs presidentval ska göra detta även denna gång. För att undvika detta – och kanske för att slippa böter – så testar nu Facebook ett filtersystem för fejknyheter på sin plattform.
För bara någon månad sedan så kunde man läsa att tyska lagstiftare funderat på att införa straffavgifter på fejknyheter på Facebook, just för att få jätten att ta ansvar för vad som sprids på deras nätverk. En orsak är också att man fruktar påverkan från främmande makt, skriver bland andra The Verge.
Läs mer: Emmybelönat nyhetsankare ska hjälpa Facebook med nyheterna
Nu rapporterar så The Financial Times att Facebook börjat testa ett fejknyhetsfilter i Tyskland. Detta bygger på att inlägg som rapporteras som fejknyheter ska sändas vidare till den Berlinbaserade ideella organisationen Correctiv.
Nyheter som där bedöms som falska kommer att flaggas som “ifrågasatta” (disputed) tillsammans med en förklaring kring varför. De som vill dela nyheten vidare kommer också se ett varningsmeddelande.  Inte nog med det så kommer rapporterade fejknyheter att dyka upp längst ner i användarnas nyhetsflöden.
Nu återstår det således att se om detta test av Facebook kommer lyckas, och om man kommer kunna hitta fler samarbetspartners för liknande test i andra länder. Nästa år är det nämligen val även i vårt Sverige…