Facebook utvecklar artificiell intelligens

Det fanns en tid när AI, artificiell intelligens, bara var något för hopplöst nördiga forskare som ville programmera en dator att bli bäst i världen på något spel. Idag är det Facebook och andra digitala drakar som använder AI för att, ööh, programmera spel.

Spelet som Facebook vill knäcka koden till är det urgamla kinesiska Go, som innehåller så många valmöjligheter att en människa, som kan se spelplanen mer ur en visuell synvinkel än en strikt logisk, fortfarande kan slå en vanlig dator. För Facebook är det förstås inte viktigt i sig att vinna ett parti Go. Spelet bjuder istället på betydelsefulla lärdomar vid utvecklingen av AI, eftersom datorn får lära sig att se, utvärdera och lära sig mönster på ungefär samma sätt som en människa.

Ett konkret användningsområde för en sådan form av AI vore att blinda skulle kunna uppleva sociala medier och bland annat få bilder tolkade och översatta till upplästa ord av datorn. Det lär dock dröja innan vi får se sådana konkreta resultat av Facebooks arbete med AI, ett arbetsområde som går under benämningen “deep learning”, men det är en framtid som kommer.

Läs mer här.