Facebook uppdaterar kritiserad nyhetsfunktion

Vi har skrivit en del om Facebooks kritiserade nyhetsfunktion för “trendande” nyheter. Bland annat kom det fram att det låg ett mänskligt team bakom arbetet, och att vissa nyheter medvetet fick mindre utrymme oberoende på popularitet. Nu kommer sociala mediejätten ut med flera nyheter som ska ändra tjänstens utseende och funktion.

Läs mer: Mänskligt redaktionsteam bakom Facebooks ”trendande” nyheter

Bland annat så lovar man att Trending Topics numera ska vara helt styrt av en algoritm, och att inga människor ska vara involverade i skrivandet av sammanfattningarna som presenterar nyheterna som hittills varit fallet.

Istället så kommer tjänsten att bli mer minimalistisk till sin utformning, och kommer främst att visa hur många människor det är som “pratar” om den aktuella nyheten. Tanken från början var att tjänsten (som först lanserats 2014) skulle ge användare en möjlighet att se vilka ämnen som råkar vara populärast just nu på Facebook.

När man nu gör sig av med den av människor skrivna sammanfattningen så kan man också öka mängden nyheter som täcks av funktionen. Man kommer dock fortfarande att få viss information kring nyheten genom att “hovra” musen över den – då får man se den publikationens egna ingress eller presentationstext.

Facebook skriver dock (på sin blogg) att man inte helt gör sig av med den mänskliga aspekten. Dessa ska nu ansvara för att rensa bort ämnen som är populära men som inte är “vettiga”. “Lunch”, exempelvis, är ett populärt ämne som algoritmen gärna plockar upp som trendande men som inte riktigt är så spännande för andra än de som äter den.