Facebook “Trending Topics” har råkat i trubbel – bara några dagar efter uppfräschningen

Vi skrev nyss om att Facebook uppdaterat sin kritiserade nyhetsfunktion “Trending Topics”, vars förra redaktionsteam anklagades för att medvetet ha prioriterat vissa nyheter framför andra. Den nya uppdateringen introducerade en algoritm som skulle undvika problem. Förutom att den inte gjorde det, då.

Läs mer: Facebook uppdaterar kritiserad nyhetsfunktion

Efter bara tre dagar så lyckades algoritmen plocka upp och sprida en fejad nyhet, skriver Washington Post. Nyheten handlade om en “Kelly”, som skulle ha blivit sparkad från amerikanska konservativa nyhetskanalen Fox News för att ha varit en Hillary-supporter.

Nyheten bör ha varit enkel för en människa att känna igen som fejk, men den automatiserade algoritmen hann ändå toppa listan innan den togs bort under måndagsmorgonen. Detta är alltså precis sådant man sade sig undvika – att oseriösa nyheter får oproportionerlig spridning.

Facebook har påstått att man genom att ta bort den mänskliga nyhetsteamet som anklagades för att vara partiskt skulle slippa några av problemen. Istället får man alltså trendande nyheter kring en man som masturberar med en McDonalds-macka eller sexistiska rubriker (båda dessa toppade listan under den gångna helgen).

Algoritmen bygger på antagandet att ju fler gånger en nyhet nämns, desto pålitligare är den. Detta är (såklart) inte ett särskilt insiktsfullt antagande, något som alla med ett fejjan-konto borde veta vid det här laget. Risken för meningslösa Click-baits bör också vara överhängande.

Börjar det bli dags för Facebook att helt dumpa denna nyhetsfunktion?