Facebook tar äntligen tag i fejknyheterna

Facebook har nu officiellt gått ut med ett antal lösningar på problemet med fejknyheter, något som till och med tros ha påverkat amerikanska presidentvalet. Nu ska man samarbeta med faktakolls-organisationer och göra det enklare att rapportera misstänkta hittepå-nyheter.

Med hjälp av de nya verktygen så ska det bli lättare att anmäla misstänkta fejknyheter, skriver Facebook i sitt pressmeddelande. Man “testar flera nya metoder” istället för den nuvarande trestegsprocessen.

Läs mer: Facebook-skandalen fortsätter – har räknat fel igen

I övrigt så har Facebook alltså börjat ett samarbete med flera journalistorganisationer som specialiserar sig på faktakollande – Snopes och FactCheck.org, bland andra. Vidare så ska man också arbeta med nyhetsbolagen ABC och Associated Press.

Alla dessa är medlemmar av Poynter International Fact Checking Network, ett nätverk som följer ett antal principer kring faktakollande (läs dem här). De ska hjälpa Facebook med granskningarna, och om två av dessa märkt en nyhet som “fejk” så kommer det dyka upp en varningsetikett bredvid inlägget.

Facebook själva kommer dock att försöka hålla en sidoposition – man vill ju fortfarande inte vara ett mediebolag – så det enda Facebooks anställda ska göra är att sålla bort personliga inlägg från nyhetsinlägg.

Man ska däremot skapa ett system som ska känna igen misstänkta nyheter (många kommentarer som säger att det är fejk, eller länkar som tas bort av många) och dessa ska sedan samlas i en panel för ovan nämnda samarbetspartners.

Facebook (och Zuckerberg själv) erkänner att detta inte kommer lösa alla problem, och lovar att man fortsätter jobba på saken. Men borde man inte också erkänna sitt ansvar i egenskap av, tja, ett medieföretag?