Facebook tänker sälja videoannonser åt andra företag

När konkurrensen kring videoreklam ökar – med exempelvis Googleägda annonsföretag i täten – så vill alltfler få en del av kakans intäkter. Facebook har nu gått ut med att man tänker “hjälpa” företag med videoannonsering även på sajter som inte är Facebooks egna.

Detta rapporterar bland annat Wall Street Journal, som också skriver att Facebook tänker ta en “ospecificerad” del av intäkterna, men att man typiskt sett brukar ta 30 procent för annonser i bland annat Instant Articles.

Facebook säger att de hoppas hjälpa företag få intäkter från videoinnehåll på ett mer effektivt sätt -“vi tror att det finns en stor del förläggare som vill få hjälp med att tjäna pengar på videos”, sade Brett Vogel från Facebooks marknadsavdelning.

Det är en lukrativ bransch som Facebook nu ger sig in i, då många annonsörer är redo att betala betydliga summor för videoannonser jämfört med andra reklamformer, som exempelvis banners. Om nu detta initiativ blir framgångsrikt så kan det hjälpa sociala medie-jätten att tävla med bland annat Google och andra tech-företag inom videoannonssfären.

En förhoppning från Facebook själva är att man nu ska kunna locka till sig företag som vanligtvis är intresserade av TV-reklam, något exempelvis Googleägda YouTube också vill göra.

Man har redan en god utgångspunkt, då många utgivare redan är beroende av Facebook för att generera besök på sina sajter – inte minst via ovan nämna Instant Articles. Sidans nyhetsflöde är en framgångsrik metod för annonsering, och annonsintäkterna bara därifrån står för tiotals miljarder kronor – något som bara bör öka med introduceringen av Facebook Live-videos.

Man tänker låta företag använda sig av riktat videoinnehåll över hela Facebooks Audience Network, ett omfattande ekosystem för annonsering på nätet vars styrka ligger i Facebooks betydande databank – genererad av dess miljardstora användarskara.

Annonsörerna kommer inte att kunna välja vilka sajter som videoannonserna ska publiceras på, men man kommer kunna få välja de konsumentgrupper man vill nå ut till. Man kan också välja att bara betala för annonser som visas minst 10 sekunder, men då måste man ingå en premiumprenumeration.

Annonserna ska vara mellan 10 till 30 sekunder långa och kommer visas innan, under eller efter det vanliga videoinnehållet på utgivarnas webb- och mobilsidor. De inbakade videoannonserna i artiklar kommer att dyka upp mellan artiklarna styckesindelningar, och spelas automatiskt (ljudlöst tills man klickar) när minst 50 procent är synligt i användarens mobilskärm.

Läs mer: Facebook Audience lanseras nu även för mobilsajter