Facebook står på sig: Vi är inte ett medieföretag

Facebook har ju hamnat i en intressant debatt på sistone, där man menar på att man inte är ett mediebolag trots att en enorm del av nyhetsbevakningen delas via just Facebook. Många har också påpekat att själva faktum att Facebook faktiskt väljer vilka nyheter/artiklar som ska synas mest gör företaget till ett mediebolag – men jätten försvarar sig.

Läs mer: Facebook är visst ett mediebolag” – publicist svarar på Zuckerbergs uttalande” href=”https://www.dagensanalys.se/2016/09/joda-facebook-ar-visst-ett-mediebolag-publicist-svarar-pa-zuckerbergs-uttalande/” target=”_blank” rel=”bookmark”>”Jodå, Facebook är visst ett mediebolag” – publicist svarar på Zuckerbergs uttalande

Under konferensen Disrupt, som hålls av mediesajten TechCrunch, så talade skribenten Josh Constine med Adam Mosseri som ansvarar för Facebooks nyhetsflöde.

Där berättade Mosseri bland annat om att Facebooks användare läser mer än 200 “berättelser” i sitt flöde dagligen – något som bara motsvarar 10 procent av de 2000 artiklar som finns tillgängliga för dem.

Under samtalet talades det också kring några kontrovesiella videos och artiklar som hamnat i Facebooks Trenande nyheter, något som man (ganska) snabbt rättade till.

Men frågan är då – innebär inte denna censur att man i praktiken gör samma jobb som en redaktör? För visst är det så (menar TechCrunch) att detta gör Facebook till – just det – ett medieföretag.

Mosseri berättade förresten också att det är just publicisters inlägg som växer absolut mest på Facebook, något som många av oss noterat i vårt flöde på sistone. Trots detta menade Mosseri att man på Facebook förstår att vänner och familj är viktigast för användarna.