Facebook spårar dig över hela nätet men du får välja vilka annonser du vill se

Facebook ska nu börja mäta och följa sina användarnas beteenden på hela nätet, alltså inte bara i Facebook. De kan göra detta eftersom webbplatser lägger in Facebook-funktioner som i sin tur håller reda på vad du gör när du besöker exempelvis Dalakraft.se (logga in med Facebook). Anledningen till att Facebook vill spåra dig över hela nätet är att de då kan erbjuda annonsörer en större räckvidd samt skräddarsy annonser baserat på din Facebook-profil. Facebook kommer till och med erbjuda dig möjligheten att själv välja vilka annonser som är intressanta.

dalakraft_facebook

I varje annons som är baserad på din Facebook-profil kommer det att finnas en ikon i högra hörnet där du kan ange om: ‘this ad is useful’; ‘I don’t want to see this’; ‘hide all from this advertiser’; and ‘why am I seeing this ad?’ Om du klickar på sista alternativet får du se en summering av ditt onlinebeteende som ledde till varför just du fick se annonsen. Då kommer du också få möjlighet att ta bort en del av din profil som du inte vill ska hänga med dig när du surfar runt på andra webbplatser.

facebook_loggar

Facebook säger att de utvecklat denna tjänst eftersom användare av Facebook uttryckt missnöje med att de får se irrelevanta annonser. Med andra ord vill Facebook få denna spårning att framstå som att de ger användaren ett mervärde.