Facebook smygtestar uppdatering av kontroversiell nyhetsfunktion

Tidigare i år skrev vi en del om Facebooks nyhetsfunktion (Trendande Nyheter) som hamnat i blåsväder i samband med vinklad nyhetsrapportering, något som delvis berodde på det mänskliga redaktionsteamets tillkortakommanden. Nu verkar det som om Facebook smygtestar en ny version av nyhetstjänsten som ska bemöta kritiken.

Läs mer: Mänskligt redaktionsteam bakom Facebooks ”trendande” nyheter

Facebook hade fram tills avslöjandet från Gizmodo hävdat att nyhetsdelen varit styrd av en algoritm – något som alltså visade sig vara falskt och ett mänskligt redaktionsteam valde vilka nyheter som skulle komma upp.

Redan innan detta kom fram var många kritiska mot vad som tycktes vara vinklade introduktionstexter under nyhetslänkarna, och man ifrågasatte också hur “trendiga” dessa nyheter var egentligen (inga läsarsiffror visades).

Detta ändras nu i den smygtestade uppdateringen av flödet. Beskrivningarna är borta, och nu kan man se hur många som interagerat med nyheterna (och därmed hur “stor” nyheten är), skriver bland andra Huffington Post.

Det är oklart kring hur, när eller om denna uppdatering kommer ut till alla Facebook-användare, då det ju inte är ovanligt för Facebook att smygtesta funktioner i mindre skala utan att gå vidare efteråt.

Läs mer: Facebooks nya prioriteringar – hellre vänner än nyheter