Facebook släpper nya verktyg för videoskapare

Facebook kämpar hårt för att locka såväl videoskapare som tittare till sina kanaler. Såväl Facebook Live som Watch som nyligen lanserade är ett led i att positionera plattformen som en videohub. Nu släpper de nya verktyg för att även locka över filmskapare från framför allt YouTube.
I fredags släppte Facebook massor av ljudfiler och ljudeffekter som videoskapare fritt får använda när de skapar videoklipp avsedda för Facebook och Instagram. Alla ljud är godkända att distribuera, men endast på Facebook och Instagram, alltså inte på YouTube.
Ljuden är såväl musikklipp, både med och utan sång, som effektljud som du som filmskapare kan lägga in i ditt klipp. Facebook har försökt skapa en bredd av ljud från såväl hiphop och RnB-världen som jazz, rock, pop och countrymusik. Flera kända artister har varit med och tagit fram ljuden, bland annat trummisen Jim Sati Owen och filmkompositören Lyle Workman.
Facebook vill med detta initiativ locka filmskapare till sin plattform, för att huvudsakligen kunna erbjuda exklusivt material i Watch. Där avser de även tillhandahålla mer högkvalitativa filmklipp och shower, lite som Netflix. Det är med andra ord ett ambitiöst åtagande att försöka positionera sig både i YouTubes och Netflix intressesfär samtidigt.
Att de släpper ett stort ljudbibliotek är även ett försök att få fler användare att se videoklipp med ljudet på. De flesta användare ser nämligen filmer utan ljud, vilket tvingat flera filmskapare att lägga till texter som förklarar vad som händer. Genom att ta plats som en videoplattform med högkvalitativt ljud hoppas de dock kunna ändra på det beteendet. Genom att nå användarna med både bild, ljud och rörelse skapas nämligen större effekt, något som annonsörerna givetvis eftertraktar. Om fler tittar på videoklipp med ljud, kommer nämligen även annonsklipp att visas med ljud. Vilket innebär att Facebook kan ta mer betalt för sina annonsplatser.
Att hitta bra ljud till videoklipp är ofta ett svårt jobb, eftersom mycket musik skyddas av upphovsrätt, och det är svårt att skapa egna ljudeffekter. Biblioteket lär därför bli mycket populärt bland filmskapare, dock kan detuppfattas som negativt att ljuden endast får spridas på Facebook och Instagram. Däremot är det nog inte lönt att hoppas på någon förändring på den fronten, just den begränsningen är ju en viktig del av initiativets syfte.