Facebook ska börja mäta om internetreklam ger fler fysiska besök i butiker

Facebook lanserar nu ett antal verktyg som ska hjälpa affärer hålla koll på hur många som besöker dem, fysiskt alltså, efter en Facebook-baserad reklamkampanj. Med tanke på “fejjans” ställning som ett av de största arenorna för internetreklam så kan detta ge väldigt matnyttig information för många näringsidkare.

Samtidigt som Facebook lanserar dessa mätverktyg så ska man också göra det enklare för konsumenterna att hitta företagen som ligger närmast dem. Uppdateringen är alltså riktad både mot säljare och köpare, och det hänger förstås ihop. Ju mer vi besöker affärerna nära oss, desto mer data kan Facebook samla och leverera till företagen kring just våra besök.

Tanken med de nya verktygen är nämligen inte bara att mäta – man ska nu kunna optimera annonsernas målgrupp, utformning och presentation baserat på just de fysiska affärsbesöken.

Företag kommer också att få överblick från såväl individuella affärer som större regioner, allt för att underlätta effektiviseringen av annonskampanjerna. En häftig detalj är exempelvis att Facebook kommer de information om fysiska besök i butikerna i realtid – allt för att man ska kunna ändra annonskampanjen under tiden den pågår.

Enligt Facebook så ska mätningar endast utgå från information samlad från människor som har slagit på plats-tjänsterna på sina smartphones, så det bör inte handla om något spionerande på affärsbesökare som inte vill delta.

Även om dessa nya tjänster släpps officiellt först under de kommande månaderna, så har flera affärskedjor (som E.Lecrecr, Burger King UK och Cadillac) redan fått beta-testa funktionen. Hittills så verkar resultaten ha varit tillfredsställande, och givit nyttig information om hur många klicks som leder till besök och inom vilka regionala och demografiska grupper.

Facebook vet att majoriteten av deras annonser visas på mobilen – “men transaktioner sker överallt”, som Maz Sharafi från Facebook sade i en kommentar. Med de nya verktygen stärker därmed Facebook sin dominerande ställningen inom marknadsföringen, tillsammans med Google (som också har liknande verktyg på gång eller redan tillgängliga).

Läs mer: Den stora majoriteten av videoklipp på Facebook visas utan ljud

Frågan är förstås hur detta påverkar människors inställning till reklamen – hur långt kan man gå med spårningstjänster och riktad reklam, innan konsumenterna börjar känna att privatlivet blir för offentligt?

Behöver du hjälp med att skapa en framgångsrik annonskampanj? Klicka här