Facebook satsar på den virtuella verkligheten

Social VR – så kallar Facebook det som ska bli framtidens melodi. Efter att ha startat VR-hajpen 2014 när man köpte Oculus Rift, så startar Facebook nu en ny avdelning för sociala VR-appar.

I ett blogginlägg som lades upp under söndagen meddelade techjätten sina mål för för hur man tänker utvidga sociala medier till att inbegripa Virtual Reality. Ett steg på den vägen är det nya teamet som ska arbeta med social VR.

Läs mer: VR kommer skrämma livet av oss

Daniel James och Mike Booth – båda utvecklare från dataspelsvärlden – är det ledande namnen, enligt Financial Times. Enligt experter och proffstyckare kan dessa val vara ett tecken på att man vill skapa en virtuell onlinevärld med hjälp av VR-tekniken, inte helt olikt Second Life (som dock aldrig blev den utlovade världsrevolutionen).

Mark Zuckeberg säger till Finacial Times att “VR kommer vara den mest sociala plattformen” –  och i “fejjans” blogginlägg kan vi läsa att den nya avdelningen Social VR ska utforska möjligheterna hur “människor kan knyta an och dela erfarenheter med varandra med hjälp av dagens VR-teknologi”. Man tänker också på de långsiktiga möjligheterna för teknologin.

Man erkänner att det fortfarande finns många utmaningar kring hård- och mjukvara som måste lösas, men personligen måste jag säga att jag ser fram emot hur nära en av de största techjättarna i världen kan komma alla SF-fantasters våta dröm – den Virtuella Verkligheten.