Facebook rullar ut VPN-funktion för att spåra mobilanvändarna över hela nätet

Kunskap är guld värt och Facebook strävar hela tiden efter att fördjupa sina kunskaper om konsumenterna. Senaste lösningen är att lansera en VPN-tjänst i appen som spårar mobilanvändare över hela nätet.

Om du vill ha koll på vad alla användare gör med sina mobiler på alla tjänster hela tiden så är VPN ett suveränt sätt att ha koll. När mobilanvändaren kastar sig ut på nätet genom att besöka webbplatser och använda appar fångas trafiken upp i VPN-servern som kartlägger all användning. Liknande tjänster finns att använda från bland annat finska företaget Webmie, som landat flera storkunder som har global verksamhet och vill därför ha koll.

Med tjänsten kunde Facebook ha koll på exakt hur konsumenter använder Snapchat. Kunskapen bidrog till utvecklingen av Instagram som nu tagit flera kliv framåt och ökat sina användarbas med miljontals användare.

Facebook hävdar att de vill skydda användarna genom att marknadsföra sina VPN-tjänst som “Skydda”. Med den kan du, enligt Facebook, surfa lugnt och inte vara orolig för att bankuppgifter, lösenord eller annat privat hamnar på vift.

I Facebook-appen klickar du på de tre strecken till höger. Då får du upp alla olika flikar och tjänster som Facebook erbjuder. Längst ned efter Sidor ser du tjänsten “Skydda”. När du klickar där tas du till Apple AppStore där du kan ladda ned och aktivera VPN-tjänsten.

Bakom VPN-tjänsten finner vi företaget Onavo Protect som Facebook köpte under 2013. Tjänsten har idag över 33 miljoner användare som ger Facebook löpande information om hur de surfar med sina mobiler på nätet.

Än så länge syns funktionen bara i iOS.

Här kan du läsa mer.