Facebook rullar ut funktionen "Visa annonser" på företagssidor

Facebook har haft enorma problem på sista tiden med transparens och fått utstå kritik både från användare, annonsörer och makthavare. En funktion som nu testas är “Visa annonser”.
En stor del av Facebooks fördel som annonsplattform är möjligheten att segmentera och visa olika annonsbudskap till olika målgrupper. Fram till idag har exempelvis en ung tjej inte kunnat se vilka annonser äldre kvinnor får se i jämförelse med vad hon själv får se. Men nu ska det bli ändring på det.
Just nu rullar Facebook ut ett test i Kanada där användare kan få se alla annonser på företagssida genom att välja “Visa annonser”. När man klickar på funktionen så visas alla annonser som är kopplade till företaget – på egna sidor, i Messenger och Instagram.
Användaren får inte se om annonserna haft några klick på Facebook eller Instagram, bara att de visats.
Tanken med funktionen “Visa annonser” är att blidka alla som kräver transparens på Facebook.
Problemet är ju bara att dina konkurrenter också kan klicka på funktionen “Visa annonser” och där se helt öppet hur du vinklar dina annonser för att passa in i olika målgrupper. Inte kul för någon om man spenderat en massa tid med att hitta kreativa lösningar.
För politiska organisationer och partier blir det ännu mer transparens. När en användare klickar på “Visa annonser” så får hen inte bara se annonserna utan även också antalet visningar, kostnad och data om targeting samt tidigare annonser som publicerats.
Om testet i Kanada fungerar kommer Facebook att rulla ut funktionen över hela världen.