Facebook prioriterar annonser vars mobilsidor laddar snabbast

Techjätten verkar ha tröttnat. Nu vill man att företagens och annonsörernas mobila sidor ska ha kortare laddningstider, för att på så sätt få användarna att stanna en längre tid på sidan efter att ha klickat på en annons.

Sedan tidigare denna vecka så har Facebook börjat “förladda” annonser som inte ens blivit klickade på. Tanken är att detta ska garantera att sidor hinner ladda färdigt innan internetanvändarna klickat sig därifrån – en lösning som ofta kallas “prefetching” (ung; “förhämtning”). Metoden kan få laddningstiderna att minska med 20-30 procent.

Läs mer: Få rabatterna via Facebook nästa gång du shoppar

Detta är förstås goda nyheter för alla – både användare och annonsörer, i synnerhet då Facebook laddar rätt långsamt på långsammare uppkopplingar. Enligt Facebook själva så lämnar upp till 40 procent av användarna en sajt om den laddar längre tid än 3 sekunder!

Men det finns en brasklapp för många annonsörer – innan Facebook nu bestämmer vilken annons som ska visas för deras användare så ta med laddningstid i beräkningen. Det innebär att de med sega mobilsidor inte når ut lika bra som tidigare! Facebook hoppas på detta sätt öka medvetenheten kring det mobila internet, som man ser som framtidens melodi.

I ett blogginlägg i onsdags så presenterade techjätten ett antal punkter som företag kan göra för att förbättra laddningstiderna på sina sidor – såsom mindre sidhänvisningar, färre plug-ins och kortare länkadresser. Annonsörer bör också se till att alla filer är komprimerade, bland annat.

Att korta laddningstiderna för att bättre anpassa nätet till de mobila användarna är något som inte bara Facebook gör – ett annat exempel är Googles AMP. Detta senaste drag från jätten är bör vara en väckarklocka för de som fortfarande inte optimerat sina sidor – mobilen är framtiden (i alla fall enligt Facebook).