Facebook presenterar rekordsiffror för senaste kvartalet

Aldrig har det gått så bra för Facebook som nu, detta trots kritik kring deras inblandning i Rysslands försök att påverka det amerikanska valet samt frågor kring transparens och integritet. Jämfört med förra året ökade vinsten med hela 79 %, och bolaget omsatte totalt 10,3 miljarder dollar bara under det senaste kvartalet.
Att Facebook är stora är det inget som helst tvivel om, men att de fortsätter att växa med raketfart var det ingen som trodde, inte ens Facebook själva. De har flaggat för att deras tillväxt sannolikt kommer att sakta av, men än så länge finns inga tecken på att det skulle vara verklighet. Analytiker bedömde att kvartalsresultatet skulle sluta på 9,71 miljarder dollar, men det blev alltså nästan en halv miljard högre än så.
Även antalet användare, samt deras annonsintäkter ökade mer än väntat, och Facebook kan idag skryta med 1,37 miljarder dagliga användare, det är nästan 20 % av jordens befolkning. Det avspeglar sig även på aktiepriset, som i tisdags slog all time high med ett pris på 182,66 dollar per aktie, en ökning med 47 % sedan presidentvalet förra året.
Det har så klart även drivit upp intäkterna för varje användare, ett mått som Facebook använder sig av för att veta hur ”värdefulla” användarna är. Från mitten av 2012 till idag har värdet på användarna ökat från 2,14 dollar per person och dag, till 7,54 dollar per person och dag. För varje dag du använder Facebook tjänar de med andra ord ca 65 kr.
Allt detta är alltså trots att Facebook just nu är under hård press i samband med Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet genom Facebook. I tisdags, samma dag som kvartalsrapporten presenterades, frågades Facebooks juridiske rådgivare ut i kongressen om företagets inblandning i skandalen. Facebook anklagas för att inte ha gjort mer för att stoppa de politiska annonserna från Ryssland, men det har inte stoppat vare sig användare eller annonsörer från att fortsätta söka sig till plattformen.
Men vinsten kan komma att minska de kommande åren menar Mark Zuckerberg i sitt tal i samband med kvartalsrapporten. Mot bakgrund av den kritik som företaget fått kommer de under de närmaste åren behöva göra stora investeringar i såväl teknik som personal för att se till att plattformen fortsätter vara en trygg plats för användarna. Redan idag har de 10.000 personer anställda för att kontrollera inlägg och sidor som anmäls för brott mot Facebooks regler. Enligt Zuckerberg behöver detta antal dubbleras för att kunna fortsätta trygga säkerhet och trygghet på plattformen.
De kommer även att investera mycket i AI för att skapa bättre automatiska processer för att förhindra liknande händelser som rysslandsinläggen. Zuckerberg avslutade sitt tal med orden ”Protecting our community is more important than maximizing our profits”. Ett nobelt uttalande, nu hoppas vi bara att de kommer leva upp till det, trots att förväntningarna från investerare nu sannolikt skruvats upp ännu högre.