Facebook och YouTube populärast i Norden – men Instagram ökar dramatiskt

En ny rapport från AudienceProject om våra nordiska nätvanor visar att tre av fyra är aktiva på Faceboook och att 72 procent kollar videos på YouTube. Men att “uppstickare” som Instagram, LinkedIn, WhatsApp och Snapchat växer i Sverige samt i våra grannländer. Sämst är dock… Twitter.

Ja, och Pinterest är också minst populärt. Seriöst, använder någon Pinterest? Nåja, 19 procent hänger på Twitter och 14 procent (vilka då!?) använder sig av bildnätverket Pinterest. Instagram är den stora raketen här och har ökat med 34 procent under det senaste året. Appen har nu 39 procent av användarna i Norden.

Läs mer: Nu tar Pinterest upp reklamkampen med jättar som Google och Facebook

Det finns dock skillnader när det kommer till kön och ålder gällande vilka som använder sig av respektive sociala medier.

  • Kvinnor använder sig mer av sociala medier än män (3,2 per kvinna mot 2.9 per man). Det är också visst kvinnor som hänger på Pinterest, – tre gånger fler än männen (och dubbelt så många på Instagram).
  • De mellan 15-25 är de största sociala medieanvändarna (med 4.2 sociala medier per person), och de över 56 år är de som använder sig minst av medierna – ingen större överraskning kanske!
  • En annan nyhet du redan har gissat – ja, fler yngre hänger på Insta och Snapchat. Men det finns fler medelålders på jobbsajten LinkedIn!
  • Facebook och YouTube är ungefär lika poppis i alla av Nordens länder, men i övrigt skiljer det sig en del – Instagram är mest poppis i Sverige och Norge, där varannan är användare. I Dannmark och Finland så är siffran mer kring 25 procent. Å andra sidan så är LinkedIn populärast där, medan WhatsApp är störst i Finland. Norge får också vara störst – på Snapchat.

Om du vill veta mer spännade saker om vad som gäller bland internetanvändarna i Norden idag så föreslår jag att du spanar in hela studien via den här länken till AudienceProjects egen blogg.