Facebook och musikorganisationen Stim är nu överens

Facebook har skrivit avtal med bland andra svenska Stim vilket innebär att musikerna nu kan få betalt för det som publiceras på plattformen.

Musikorganisationen Stim som representerar fler än 85 000 musikskapare ser till att avgifter betalas och att ingen olovligt utnyttja musiken.

Nu har Stim tillsammans med systerorganisationerna Gema (från Tyskland) och PRS (från England) skrivit ett avtal med Facebook som reglerar hur och när musik kan spelas upp i det sociala nätverket och hur musikerna ska kompenseras.

Avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och Messenger och täcker över 160 territorier med över 290 000 rättighetshavare.

“Det här är en framgång både för musikskapare och musikkonsumenter och ett viktigt steg på vägen mot en hållbar digital musikmarknad. Musiken ger plattformar som Facebook ett stort värde, och det är viktigt att det värdet också kommer dem som skapat musiken till del, säger Peter Lindström,” chef för avdelningen Members & Market på Stim.

Även för användarna är detta ett positivt steg då de nu kan använda musik i exempelvis filmer som laddas upp utan att spärras.

Här kan du läsa mer från Stim om nyheten.