Facebook och Google ligger still medan svensk media tappar

Det är i den senaste Förtroendebarometern från Medieakademin som siffrorna visar att Google och Facebook ligger kvar på samma förtroendesiffror, medan såväl svenska tidningar som TV-kanaler tappar mellan 2-6 procentenheter i förtroende bland svenska folket.
Ca 40 % av svenska folket har förtroende för Google, medan 10 % har förtroende för Facebook, siffror som är likadana som i förra årets undersökning. För svenska public service företagen SVT och Sveriges Radio ser det däremot värre ut. SVT tappar från 66 till 60% och Sveriges Radio, som fortfarande åtnjuter högst förtroende av svenska medier, tappar från 72 % till 64 %.
Övriga medier som tappar i förtroende är DN som tappar två procentenheter till 44 %, Lokaltidningar tappar från 46 till 42 % och TV4 tappar också två procentenheter från 29 till 27 procent.
Men det är inte bara SVT och SR som tappar mycket i förtroende, tillsammans med PostNord, Moderaterna och Polisen är det de fem svenska institutioner som tappar mest i årets undersökning.
Det har med andra ord varit ett turbulent år, där allt fler svenskar ifrågasätter och tappar förtroende för tidigare pålitliga organisationer. Att SVT och SR, tillsammans med andra mediehus, tappar i anseende har sannolikt att göra med alla utspel kring falska nyheter och vinklade nyhetsbevakningar som strömmat från USAs presidentetablissemang de senaste månaderna.
Att PostNord, Moderaterna och Polisen tappar är dock inte oväntat med tanke på just nyhetsbevakningen och de avslöjanden och uttalanden som publicerats på senare tid. Dock är det en allvarlig trend när medborgare finner det svårare att lita till viktiga funktioner såsom polis, post och media. Förhoppningsvis kan detta bli en väckarklocka för flera verksamheter att det nu är dags att visa varför de förtjänar svenska folkets förtroende.