Facebook och Google lägger en fet kabel och jag ogillar

Du har säkert redan läst att världens egentliga härskare håller på och anlägger en ny fet fiberförbindelse mellan Los Angeles och Hongkong. När Facebook och Google äger infrastrukturen så har världens presidenter, statsministrar och kungar lämnat över all makt till Zuckerberg, Larry Page och Sergey Brin. Så hur påverkar det här Timo?

Känns som att jag är själv i att tycka att det här är en dålig grej. Eller har någon spajkat mitt kaffe med crazy-piller så att jag nojjar mer än vanligt (igen)? Tycker helt enkelt inte det är bra när världens makter lämnar över infrastrukturen till kommersiella aktörer som inte bara äger kablarna utan även 90% av trafiken på nätet med sina tjänster – med andra ord äger de världen, och min röst blir ännu mer oviktig.

Rensa skallen efter dessa tunga tankar med att titta på det här klippet i en minut:

Tillbaka till allvaret med att dissa Facebook och Google som sakta men säkert tar över våra liv:
Facebook äger våra sociala liv, Google äger allt annat. När de nu äger infrastrukturen som skyfflar allt vi gör med Facebook och Google äger de ju i princip allt. Google vill även att vi köper prylar som Google Pixel, Chromebooks som vi använder för att hantera våra digitala liv. Facebook vill finnas i allt och överallt med sina öppna API:er. Både Google och Facebook lovordar att värna om vår existens. Men tänk om de någon dag väljer en annan väg.

Med inspiration från filosofen Aristotle, översatt av Google Translate, i en modernare version skriven av mig själv vill jag protestera med följande:

“Demokrati är när Fejjan och Google inte äger allt vi gör på nätet”

High-five till mig själv för att jag tänker.