Facebook och censuren – är detta början till slutet för plattformen?

Facebook har avslöjats med att censurera inlägg i Thailand, med innehåll som av regimen bedöms som “opassande”. Men är det verkligen smart att välja censurens väg? Vem kommer vilja vara med i ett nätverk som vill censurera det man tycker och säger?
Som en del kanske vet så är det strängt förbjudet att kritisera den Thailändska kungafamiljen i landet, något som (enligt bland andra Techcrunch) innebär att Facebooks “tvingas” plocka bort eller begränsa tillgång till inlägg som bland annat kommenterar det nuvarande tronskiftet.
Det visar sig att man gjort det under minst 10 gånger under 2016 års första hälft (siffrorna för andra halvan finns ännu inte). Och vi har under året läst om flera exempel där sociala mediejätten censurerat inlägg som man fruktar är “opassande”, som den kända bilden på den napalmskadade flickan från Vietnamkriget.
Läs mer: I gränslandet mellan moral och intäkter finner vi Facebooks intåg i Kina
Samtidigt har man svårt att hantera flödet av fejknyheter, något som till och med kan ha påverkat amerikanska presidentvalet. Mycket beror säkert på de algoritmer som styr flödet, men frågan är förstås om man i så fall inte bör satsa på bättre, mänskliga teams.
Saken kan bli ännu krångligare i och med Donald Trumps tillträde till presidentposten. Många är rädda för att man kommer öka övervakningen på internet, och att censuren kommer öka på sociala medier. Signal, en krypterad meddelandetjänst, har ökat i popularitet.
Kan det vara dags för Zuckerberg att faktiskt ta ställning kring censuren på hans plattform?