Facebook noterar en miljon inloggningar via Tor

Tor (The Onion Router) är en tjänst som används av de som vill behålla sin anonymitet på nätet. De som använder denna krypterade proxyserver är allt från kriminella, via användare i förtryckarstater, till de som värnar om sin säkerhet online. Nu verkar det också som om alltfler använder Tor för att logga in på Facebook.

Facebook avslöjar nu deras senaste siffror, som visar på att över en miljon användare i månaden loggar in på det sociala nätverket via Tor. Företaget noterar därmed en ökning med 100 procent på mindre än ett år – då man i juni 2015 hade 525 000 dylika inloggningar.

Läs mer: The Dark Web – nytt tillslag i Nederländerna visar på baksidorna med krypteringstjänster

En del av denna förklaring ligger i att Facebook numera har byggt ut sitt stöd för Tor genom en dedikerad .onion-adress, och har ett formellt stöd för proxyappen Orbot för Androidanvändare.

På sin egen blogg skriver Facebook att “människor som väljer att kommunicera via Tor gör så på grund av en mängd orsaker relaterade till integritetsskydd, säkerhet och trygghet”. Man anser därför att det är viktigt att “tillhandahålla metoder för människor som vill använda våra tjänster på ett säkert sätt – i synnerhet om de saknar pålitliga metoder för detta”.

Tor används ofta av de som vill nå ut till “The Deep Web”, den sida av internet som både skyddar välvilliga som kriminella individer. Här ser man kanske en av fördelarna, en metod för många att nå ut till världen även bakom de tätare väggarna i exempelvis diktaturstater.