Facebook lättar på censuren

Facebook har fått en hel del kritik kring sina ibland alltför strikta och stela censurregler. Allt från kampanjer mot bröstcancer eller krigsbilder har fått tas bort, något som förvånar och upprör många. Nu verkar det som att Facebook backar, och lättar censuren – något.

I ett blogginlägg från häromdagen skriver Joel Kaplan och Justin Osofsky från Facebook att “under de kommande veckorna kommer vi att tillåta mer innehåll som folk tycker har nyhetsvärde, är signifikant, eller viktigt för det allmänna intresset – även om de går emot vår standard”.

Detta ska ses i ljuset från sådana skandaler som att Facebook inte tillåtit sådant som bilden av den kända “napalmflickan”, den svårt brännskadade flickan från Vietnamkriget. Efter en mängd protester tillät Facebook bilden, och bad senare om ursäkt skriver CNN.

I Sverige så ville inte Facebook tillåta bilder från Cancerfondens kampanj mot bröstcancer, något som förvånande många då tecknade bilder av bröst bedömdes vara “vuxenprodukter” av Facebook.

Läs mer: Facebook censurerar Cancerfondens kampanj som hjälper kvinnor upptäcka bröstcancer

Det verkar som om man efter detta alltså sett över sin policy, något som säkert underlättar för många – förutom Facebook själva. Trots Zuckerbergs försäkran tidigare att man “bara är ett tech-företag” så tvingas man återigen att verka som ett medieföretag och själva bedöma vilket innehåll som har ett “nyhetsvärde” eller inte.