Facebook lanserar ungdomsportal

För att hjälpa ungdomar att förstå hur deras data och information används lanserar Facebook en ungdomsportal på 60 språk. Någon för oss alla (även vuxna) att ta del av.

Vi alla behöver förstå vad som händer med vår data, men kanske ännu mer våra framtida ledare. Därför lanserar Facebook en ungdomsportal som ska utbilda dem i hur data används och hur de kan skydda sig själv mot oönskad datadelning.

Ämnen handlar om allt från hur du blockerar en användare, hur du tar bort någon från din vänlista och mer avancerade frågor som vad gör en cookie. Självklart tar Facebook upp frågan om sin egen datainsamling och hur datan används i deras verksamhet.

Här är ett exempel:

Tänk efter (i fem sekunder) innan du säger något
Innan du skriver ett offentligt inlägg är det bra att stanna upp och ställa följande fråga till dig själv: ”Skulle jag kunna läsa upp det här inlägget högt för mina föräldrar och far- eller morföräldrar?”. På din skola finns det säkert personer som delar med sig av lite för mycket detaljer. (Och ja, det finns gott om vuxna som är skyldiga till exakt samma sak.) Motstå frestelsen, strunta i vad alla andra gör och spara detaljerna till dina allra närmaste vänner.

Här kan du ta del av ungdomsportalen från Facebook.