Facebook lanserar u-lands-video

Alla som har varit i Afrika söder om Sahara nyligen, vet att smartphone-revolutionen verkligen inte har nått alla konsumenter i hela världen. Det har Facebook och Coca-Cola fattat och satsar på ett data-snålt alternativ till video-reklam.

Allt fler människor i tredje världen har idag en mobiltelefon, men i de fattiga länder som upptar större delen av Jordens landyta, är det inte iPhones och Androids som gäller. Även de rika har mestadels telefoner som vi i Europa skulle visat upp stolt 1998 och för bönder, studenter och arbetslösa är det en triumf att över huvud taget ha en apparat att hålla i handen. Enstaka telefonsamtal, några SMS då och då, korta textbaserade Facebook-inlägg och kanske lite musik, är vad mobiltelefoner används till i södra halvan av Afrika.

Facebook har förstått att video-reklam är omöjlig i den kontexten, särskilt som kapaciteten i näten ofta är ytterst begränsad. Istället har de uppfunnit annonskonceptet Slideshow, som bygger på att annonsören visar tre till sju bilder, som tillsammans ger ungefär samma illusion som en videofilm hade gjort.

Att formatet fungerar, demonstrerades nyligen när Coca-Cola gjorde en kortare kampanj i Nigeria och Kenya för sitt project Coke Studio Africa. Målet var att nå en miljon konsumenter, men resultatet blev två miljoner, samtidigt som brand awareness för projektet gick upp med tio procentenheter.

Det återstår att se om det är nyhetens behag på en understimulerad reklammarknad som skapar de här spektakulära resultaten, eller om Facebook verkligen har hittat en ny guldgruva åt sina annonsörer.

Läs vad Adweek skriver om saken här.