Facebook lanserar research-appen Viewpoint

Facebook har återigen väckt liv i sin app för research. Den här gången heter appen Viewpoint. Det vara bara några veckor sedan Apple gjorde samma sak och lanserade appen Apple Research.

Den tidigare research-appen, som lanserades under namnet Study, från Facebook spårade vad användarna gjorde på nätet med hjälp av en VPN-uppkoppling. Det ogillades av Apple som slängde ut appen från AppStore. Facebook fick tänka om har nu istället lanserat Viewpoint.

Precis som hos andra undersökningsbolag får respondenterna, som använder Viewpoint, betalt för att besvara enkäter och genomföra olika uppgifter på nätet. Det kan vara att shoppa, söka eller använda en tjänst med en enkät i början och/eller i slutet av uppgiften.

Facebook lovar att inte sälja data vidare till tredjepart – vilket är en del av lösningen för att få finnas med sin app på Apples AppStore.

På Google Playstore har det gått lättare för Facebook med sina appar, då Google har lite mer avslappnade regler vad det gäller insamling av data.

Att jättarna börjar samla in åsiktsdata på toppen av sin spårningsdata visar att data blir allt hetare. Det har också webbens uppfinnare, Tim Berners-Lee, upptäcks som nyligen lanserat sitt egna bolag Inrupt vars idé är att både skydda och låta konsumenterna handla med sin data. År 2020 lär bli data-året då en helt ny ekonomi kommer att skapas.


Vi som skriver artiklarna här på Dagens Analys driver även Karlssons Textbyrå. Om du behöver hjälp med  pressmeddelanden, blogginlägg, katalogartiklar eller andra texter hoppas vi att du kontaktar oss