Facebook lanserar onlinespelvärlden Horizon – här är allt du behöver veta!

Ja, du läste rätt! Facebook ger sig in i spelvärlden med en jättesatsning som de döpt till Horizon.

Horizon är ett vr-universum där du kan skapa din egna världar, spel och hänga med dina vänner eller bara upptäcka världar skapade av andra spelare. Man kan säga att det här är en modernare version av Second Life.

Lanseringen sker i början av 2020 som begränsad beta. När spelvärlden släpps till alla andra kan du skapa din egna avatar och resa mellan olika platser genom portaler som kallas Telepods. Du kan titta på filmer, läsa tidningar, lyssna på musik och annat med dina vänner och spela tillsammans i multiplayerläge.

Horizon kommer även ha mänskliga värdar inne i spelet som kan hjälpa dig att hitta fram, ta frågor och guida dig. Värdarna kommer även ta hand om trollen, som ju alltid dyker upp.

Du börjar spelet på ett torg. Men innan du kan skutta iväg måste du välja hur du ska se ut i Horizon. Vilken look blir det denna gång? Väl inne spelet använder Horizon World Builder för att skapa spel, chillspots (där du och dina vänner kan hänga tillsammans) eller aktiviteter. Men som sagt du behöver inte skapa något utan du kan lugnt bara strosa omkring och delta.

Vår gissning här är att vissa platser kommer att bli så populära att skaparna blir en ny typ av influencer som sedan kommer att dra in annonsörer till sina verk. Så var inte förvånad om du nästa år hänger på Starbucks med dina kompisar fast inne i Horizon eller att Sexomania blir den mest populära chillspot på kvällarna.

Facebook har gått så långt så att du blir faktiskt en Citizen (medborgare) inne i spelet. Och innan du blir det får du en förklaring om vad det innebär, regler du ska följa och mer.

Om allt blir lite för mycket inne i Horizon kan du alltid krypa in bakom din sköld. Det finns nämligen en sköld-knapp som pausar hela världen och låter dig hänga bara med dig själv, så länge du vill. Du kan också själv bestämma hur nära andra spelare kan komma. Om de får röra vid ditt ansikte, hur nära de får stå eller om de får ge dig en kram. Du kan även blockera, tysta och rapportera andra spelare.

Och ja, Facebook tänker tjäna pengar på Horizon. Det kommer att finnas annonsörer inne i världen. Det kommer att finnas premiumtjänster och ja de vill att du slutligen ska köpa VR-brillor för att göra upplevelsen ännu häftigare. Som du säkert kommer ihåg köpte Facebook VR-glasögonbolaget Oculus Rift för ett par år sedan nu för en himla massa miljarder, och nu ska de casha in.

Vi ser fram emot att testa Horizon när det väl släpps. Varför inte hänga i en VR-värld med dina vänner? Varför inte ta VR till nästa steg och varför inte se vart det här tar oss? Vår gissning är att vi år 2022 kommer att diskutera VR-baksmällan som att ungdomar blir ännu mer fysiskt isolerade, att svenskar blir allt mer VR-beroende och att VR på bussen, i tunnelbanan och på jobbet blir lika irriterande som alla mobil-zombies är idag.

Här är trailerns för Horizon: