Facebook kan faktiskt förbättra hälsan

Vi läser och hör mycket om farorna med sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet. Men enligt en studie som studerat människors aktivitet på Facebook och deras livslängd så verkar det som att de som är omtyckta på “fejjan” mår bättre.

Läs mer: enligt ny undersökning” href=”https://www.dagensanalys.se/2016/09/unga-blir-lyckligare-utan-sociala-medier-enligt-ny-undersokning/” target=”_blank” rel=”bookmark”> Unga blir lyckligare utan sociala medier, enligt ny undersökning

Studien, som publicerades nyligen i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences, tittade på 12 miljoner Facebookanvändare i åldrarna 27 till 71. Man undersökte deras livslängd, och enligt resultaten så tenderar de som har en Facebook-aktivitet som visar på ett rikt offline-liv faktiskt lever längre.

Läs mer: Facebook kan få dig att må bättre

Om man verkar leva gott och visar det på Facebook så lever man faktiskt bättre, alltså. Mer specifikt så visade det sig att de som fått en massa vänförfrågningar levde längre än andra – men de som skickade ut vänförfrågningar verkade dock inte få bättre livslängd.

En annan sak som verkade “ge” längre liv var mängden foton man postat på den sociala plattformen, och “moderata” nivåer av onlinerelaterad verksamhet – som att skicka meddelanden – verkade också vara bra för hälsan.

Nu är det förstås inte så enkelt att man lever bättre och längre bara för att man är aktiv på Facebook – istället så bekräftar man tidigare studier kring det viktiga i att ha ett rikt socialt nätverk, något som ju Facebook trots allt är gjort för. Faktum är att man kan tolka resultaten som att de som har bra, hälsosamma och sociala liv offline får det även på Facebook.

En annan brasklapp med studien är också viktig att poängtera – två av studiens författare har arbetat eller är anställda inom Facebook, skriver New York Post.