Facebook kan få dig att må bättre

De flesta av oss har nog läst de undersökningar som pratar om sociala mediers (läs: Facebooks) dåliga påverkan på vår mentala hälsa. Men nu finns det en studie som säger att “personlig interaktion” på Facebook kan ha samma positiva påverkan på livet som att “gifta sig eller skaffa barn”, enligt resultaten. Just det – studien är förresten delvis författad av Facebook själva… men kan den ändå ha en poäng?

Det räcker nämligen inte att bara trycka på “gilla”-knappen för att det ska motsvara barnafödande eller evig kärlek. Istället säger studien, författad av Robert Kraut (professor vid Carnegie Mellon och Facebooks egen forskare Moira Burke) att det handlar om textinlägg och kommentarer.

De positiva hälsoeffekterna äger rum först när man skrivit en personlig, ärlig kommentar på ett personligt inlägg. Detta måste dessutom ske flera gånger – det tar i snitt 60 kommentarer från nära vänner för att en persons mentala välmående ska förbättras.

“Det kan vara en kommentar som bara är på en eller två meningar”, säger Burke. “Det som är viktigt är att det är någon som är en nära vän och som tar sig tiden för att skriva något personligt. Innehållet kan vara upplyftande, och själva innebörden av kommunikation påminner mottagarna om de meningsfulla relationerna i deras liv” fortsätter hon.

Facebook vill såklart att vi ska skapa fler personliga inlägg – något man ju haft kris kring under den senaste tiden, när allt fler av oss bara delar vidare andras artiklar och inlägg. Så studien ska förstås även ses ur detta ljus.

Läs mer: Så fungerar Facebooks nyhetsflöde – den ultimata guiden!

Man har i varje fall varit transparent kring hur man utfört studien, och det har varit en rätt ambitiös metod. Man har tittat på 1 910 Facebookanvändare i 91 länder och följt deras användande anonymt (ja, det kan ha varit någon av oss!). Det man undersökte var nivåerna av passivt läsande, inläggskapande och kommenterande.

Så resultatet är att faktiskt interaktion hjälper vårt välmående, även på Facebook – sociala medier är alltså inte bara deprimerande. Nu skulle man förstås kunna invända att personliga samtal med någon av sina nära vänner får en att må bättre, oavsett om det är ett sms, ett brev eller en fika också.

Men detta kan få några av oss att tänka efter och faktiskt skriva något till våra vänner ibland, när vi skrollar runt på fejjan.

Vill man läsa studien så finns den att hitta här.