Facebook Instant Articles + WordPress = sant

Snart – den 12 april i år – kommer Facebook att storlansera Instant Articles. Samtidigt har man startat ett samarbete med populära bloggtjänsten WordPress, som låter deras användare lägga upp innehåll direkt i just Instant Articles.

Vi har skrivit om Facebooks Instant Articles här på Dagensanalys.se ett antal gånger tidigare. Det är en tjänst som låter Facebookanvändare läsa publicerade artiklar direkt i Facebook – utan att gå vidare till exempelvis en tidningssajt. En av fördelarna för användare är kortare laddningstider, medan Facebook kan hålla kvar användarna på sin sida.

Läs mer: Snart kan alla publicera via Facebook Instant Articles

Nu är det alltså officiellt att Instant Articles kommer göras tillgängligt för alla utgivare, utöver de hittilsvarande “betatestarna”. Samtidigt annonserar man också sitt samarbete med Automattic, som är WordPress ägarbolag.

Man kommer kunna lägga upp sina inlägg på Facebook via ett plugin-programm, som kommer vara gratis för alla de som vill testa. Facebook vill på så sätt inkorporera även den breda bloggsfären i sitt Instant Articles – allt för att hålla oss kvar på “Fejjan”.

Till att börja med kommer WordPressare med enbart de officiella teman kunna lägga upp artiklar via Instant Articles, men tanken är att även de som pysslar med att modifiera kod ska kunna vara med i framtiden och bidra med kreativa teman. Instant Articles är nämligen ett plugin som är baserat på öppen källkod, så det är fritt fram att leka med det för den som är kunnig nog!