Facebook i blåsväder kring datainsamling

I förra veckan lanserade företaget Onavo, som ägs av Facebook, en app för att lösenordsskydda vissa av de appar du bedömer som extra känsliga. Appen togs dock snabbt bort efter att det uppdagats att den samlade in information om användandet av olika appar och skickade det vidare direkt till Facebook.

I dagens värld är allt fler måna om att skydda sina uppgifter, i synnerhet som allt mer finns digitalt och det gäller att skydda sig mot identitetsstölder och att bli hackad. Därför har allt fler leverantörer av olika säkerhetslösningar börjat dyka upp som tillhandahåller allt från VPN-tunnlar till lösenordsskydd och andra säkerhetslösningar för mobiltelefoner.

Redan tidigare har Onavo och Facebook varit i blåsväder för Onavo Protect VPN som skickade mängder med data om vad för data som användarna skickade genom VPN-systemet direkt till Facebook. I förra veckan var det alltså dags igen. Säkerhetsappen Bolt App Lock lanserades den 5/3 som ett sätt att sätta ett extra skydd runt vissa av de appar som du inte vill att andra ska få tillgång till. Du kunde antingen sätta ett lösenord, använda ett grafiskt lösenord eller fingeravtrycksläsare för att begränsa tillgången till exempelvis Facebook, Messenger eller Snapchat. Denna typ av appar håller nämligen användaren inloggad för att det ska vara enkelt att gå in och använda sig av funktionerna där. Det betyder även att någon som kommer åt telefonen lätt kan få tillgång till all information som finns i de olika apparna. Genom att sätta ett separat lösenordsskydd kan du förhindra obehöriga intrång i dina appar.

Problemet med just Bolt var att de skickade mängder med information om vilka appar som skyddades och hur ofta användaren låste upp dessa appar tillsammans med data om mobilmodell, nätverksinformation med mera direkt till ägaren Facebook. Det var med andra ord en ganska omfattande övervakning som Facebook genom Onavo plötsligt införde. Detta uppmärksammades dock snabbt av flera användare och appen drogs tillbaka bara fyra dagar senare, den 9/3.

I grunden är det dock inget dåligt system, men det är värt att komma ihåg att företaget som ska skydda dina uppgifter även får tillgång till dina uppgifter. Detta gäller som många redan uppmärksammat även VPN-tunnlar, där den som tillhandahåller VPN-tunneln effektivt sett blir en mellanhand för all data du skickar och tar emot.

Frågan kring säkerhet och integritet är inte enkel, och med tanke på hur värdefull data idag blivit är det inte konstigt att företag försöker få reda på allt mer om konsumenterna. Som användare är det därför svårt att veta vem man ska lita på, för du kan heller inte helt förlita dig på att ingen är intresserad av just dina uppgifter. Att komma åt kontoinformation, bankuppgifter och liknande kan visa sig förödande, så någon form av skydd är bra att ha. Däremot ska du inte använda dig av Onavos produkter, eftersom dessa bevisligen inte agerar i användarens bästa intresse, utan i Facebooks.