Välkommen till Dagens Analys!

Facebook har fått tummen upp för att köpa WhatsApp i Europa

En av de största affärerna inom sociala medier med köpet av WhatsApp på 19 miljarder dollar håller nu på att gå i hamn. Det är den största affären i Facebooks historia som nu har fått godkännande i Europa med en till synes liten oro om att företaget och dess appar kan innebära problem enligt konkurrenslagar, detta enligt pressmeddelanden i fredags??.

”Kommunikationsappar som håller EU-medborgarna är anslutna och blir allt populärare, ” säger Joaquin Almunia på European Commission i ett uttalande. ”Medan Facebook Messenger och WhatsApp är två av de mest populära, använder de flesta människor mer än en kommunikations app. Vi har noggrant granskat det föreslagna förvärvet och kommit till slutsatsen att det inte skulle hindra konkurrensen på denna dynamiska och växande marknad. Konsumenterna kommer fortsätta att ha ett brett utbud av kommunikationsappar. ”

Kommissionen fann också att Facebook Messenger och WhatsApp inte är nära konkurrenter. Även om Facebook Messenger är en fristående app, vilket kräver ett Facebookkonto och en Facebookintegration.

”Användarna verkar använda de två olika apparna på olika sätt och många av dem använder dessutom de två apparna samtidigt på samma mobiltelefon,” sa EC. ”Dessutom är detta en mycket dynamisk marknad med flera olika konkurrerande appar som finns ute på marknaden, till exempel Line, Viber, iMessage, Telegram, WeChat, och Google Hangouts.

Men WhatsApp har spetsat in sig på mer än bara mobil meddelandehantering. Företaget planerar enligt uppgift även att lägga gratis röstsamtal som tjänst i sin app senare i år, vilket kan irritera de europeiska telekomföretagen som exempelvis Deutsche Telekom, Orange och Telecom Italia. Däremot ville EC inte motverka detta potentiella problem i sitt uttalande.

Samtidigt bekräftade Yahoo under fredagen att man har förvärvat MessageMe, läs artikel här, en tjänst som liknar WhatsApp. De kommer att stänga av tjänsten, men MessageMe åtta ledamöter kommer ansluta Yahoo att arbeta med deras mobila kommunikationsprodukter. Yahoo för även samtal om att investera i den populära meddelande appen Snapchat.

Facebooks WhatsApp affär hade redan fått godkännande från Federal Trade Commission tidigare i april. Men FTC var mer bekymrad över uppköpet, åtminstone när det kommer till frågan om integritet. Tillsammans med godkännandet, ingick ett varnande brev till både Facebook och WhatsApp att de fortsätter med den policy som WhatsApp har att inte samla in användarnamn, platser, e-postadress eller andra uppgifter, och att bolaget inte delar med sig av användarnas telefonnummer till tredje part.

Både Facebooks VD Mark Zuckerberg och WhatsApps VD Jan Koum sa att WhatsApp sekretesspolicy skulle förbli densamma. Men FTC lovade att hålla ett öga på dem båda bara för att vara säkra.

Europa tar traditionellt en tydlig ställning på den personliga integriteten för medborgarna, men deras oro för detta verkade inte spela inte någon större roll i Facebooks WhatsApp affär.

Med godkännande från både USA och Europa bör förvärvet nu kunna gå igenom utan några hinder. Affären förväntas avslutas någon gång under de närmaste månaderna.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.