Är Facebook, Google och IAB i dialog om att utveckla en reklamblockerare?

Några av världens största onlinetjänster och annonsörer försöker nu samarbeta för att ta bort de värsta annonsformaten på internet. Bakom initiativet finner vi bland andra Google, Microsoft, WPP, Facebook och överraskande nog IAB.
Vad som verkar mest troligt är att man kommer tillsammans utveckla en reklamblockerare som ska städa bort de värsta annonstyperna, de som irriterar konsumenterna mest, skriver Adage i en artikel.
Läs också: Här kan du läsa allt vi har skrivit om reklamblockerare som Adblock Plus
Annonser som blinkar, byter i snabb takt färg, har ljud, pop-up:er och fler. Dessa är de främsta måltavlorna för en branschutvecklad reklamblockerare. Tanken är att Google ska vara först ut med en sådan funktion i webbläsaren Chrome.
Om IAB ställer sig bakom ett initiativ som innebär att man tar fram en reklamblockerare är det mycket förvånande med tanke på att de tidigare kallat sådana initiativ för ‘terrorism’ De har konsekvent undvikit dialog med aktörer som Eye, företaget bakom världens mest använda reklamblockerare Adblock Plus.
Här kan du läsa artikeln från Adage om händelseutvecklingen samt kommentarer från inblandade parter.
Genom att ta fram en egen reklamblockerare legitimerar man även metoden och då lär ännu fler installera reklamblockerare som blockerar allt, även de ‘fina’ annonserna. Man kan säga att man “öppnar dammluckorna”.
UPPDATERING: Charlotte Thür har nu svarat på vår artikel. Här kan du läsa hennes svar.