Facebook fortsätter söka nya affärsområden – lanserar “blocketliknande” tjänst

Att sälja, byta och köpa saker via den mängd Facebook-grupper i omlopp är inget nytt. Men nu lanserar sociala mediejätten själva en ny tjänst, kallad Facebook Marketplace. Några av de funktioner man lockar med är exempelvis en integrering med Facebook Messenger.

En annan sak ska även vara sådant som att oseriösa aktörer skräms bort av Facebookprofilernas brist på anonymitet – i teorin då, får man anta. Fejkade användare som spammar gruppen är ju onekligen inte helt okända fenomen för oss som någonsin hållit i en Facebook-sida eller grupp.

Många undrar också över bristen på ett två-vägs betygssystem, likt de som finns på Tradera eller Ebay, som ju fungerar som ett bra sätt att sålla ut oseriösa köpare eller säljare på dessa sajter.

Marketplace ska fungera enligt tre huvudpunkter; man ska kunna bläddra och filtrera föremålen som säljs i ens närhet, rankat enligt vad Facebook redan vet att vi gillar från våra profiler.

Det ska vara lätt att bläddra runt i närområdet också – man ska kunna söka av de geografiska områden man själv väljer. Lite som blocket, alltså. Man lätt kunna sälja saker genom att ta ett foto, lägga till en beskrivning och publicera detta för alla att se.

“Vi ska visa dig de mest relevanta föremålen för för dig, även om du själv inte ens vet vad du är ute efter”, säger Bowen Pan, produktchefen för Facebook Marketplace till Techcrunch.

Det är intressant att se hur Facebook jobbar hårt på att äga allt större delar av marknaden. Man nöjer sig inte med att enbart äga de sociala nätverken – i och med Facebook At Work och Marketplace vill man även vara en del av vårt arbetsliv och en del av vår privatekonomi.

Läs mer: Nu finns datumet för när Facebook tänker krossa alla intranät

Facebook kommer till en början att lansera Marketplace i USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, men målet är att satsa globalt om försöket lyckas, skriver TechCrunch.