Facebook fortsätter satsningen på livevideos

Facebook har under det senaste halvåret eller så verkligen intensifierat sin lansering av live-videos för mobiltelefoner. Nu kommer man med en rätt radikal uppdatering för Facebooks app, exempelvis en integrerad videohubb.

Men målet att underlätta såväl skapande som tittande på live-videos så kommer snart alla (iOS såväl som Android) att se sin Messenger-ikon i appens högra ruta ersättas av en livevideo-tabb, som leder till en hubb för Facebook Live. Från denna videohubb kommer man kunna bläddra sig fram genom en massa livesändningar i realtid såväl som repriser.

Några av de nya funktionerna inkluderar:

  • Livevideos uppdelade för specifika grupper (intressen/hobbies, familjen)
  • Livevideos för evenemang – exempelvis en livestreamad video för alla som inte kan komma (taskigt!)
  • Facebooks nyaste emojis, som får flyga över skärmen
  • Olika filter (som kan ändras i realtid), inklusive färger för att förbättra kvalitet
  • Möjligheten att kludda/rita direkt i videon
  • Publikmätning – möjligheten att se hur många som såg klippet live, inklusive en graf för antalet tittare vid ett givet tillfälle

En nyhet för exempelvis olika (utvalda) utgivare och förläggare är att de, mot betalning, ska streama via Facebook Live istället för sina egna sajter.

Läs mer: Facebook lika populärt som alltid – ingen flykt av ungdomar

Innebörden för Twitterägda Periscope, Facebooks konkurrent i sammanhanget, kan vara ödesdigert. Facebook Live verkar ge stora möjligheter för användare att interagera med varandra i realtid, samtidigt som man inte behöver krångla sig iväg från sitt vanliga Facebookflöde – där många ändå hänger mest hela tiden.

Här är en video (inte live, dock) som visar dessa nyheter: