Facebook förklarar varför jag är mossig

Ingen organisation har idag lättare att ta reda på vart den digitala utvecklingen rör sig än Facebook. Alla är ju där! Vid en konferens i England förklarade företagets Ed Couchman hur användarnas beteende ändras och indirekt varför mina barn har rätt när de säger att jag inte hänger med i utvecklingen.

Låt mig förtydliga att i de kretsar där jag normalt rör mig, tillhör jag de mest innovativa och är en av dem som under lång tid snabbast hittat och börjat använda mig av tekniska nyheter. Min utveckling spänner från när jag gjorde en studenttidning helt med datorkraft i mitten av 80-talet, kastade ut faxen i mitten av 90-talet, sa upp bekantskapen med min analoga resebyrå i mitten av 00-talet och nu sliter för att få kunder och leverantörer att acceptera ett helt digitaliserat flöde av fakturor in och ut i bokföringen. Många i min omgivning har svårt att acceptera min svindlande utvecklingstakt. När man tar del av Eds visdomsord, står det helt klart att jag rör mig i fel kretsar…

Tre trender präglar dagens internetanvändande: mobilen tar över, det visuella är viktigare än text och användarna upptäcker snarare än söker. Inget nytt i sig, det intressanta är att utvecklingen går rasande fort. Åtta miljarder videoklipp visas genom Facebook varje dag – 75 procent av dem på mobiler! Antalet personer som går in på Facebook från en mobil i UK har på ett år gått upp från 20 till 26 miljoner. Varje dag! Det tog decennier att sälja den första miljarden TV-apparater i världen, men bara fyra år för smartphones.

Och här sitter jag vid min dator, skriver en gammaldags traditionell text och ska snart medvetet söka fram, inte spontant upptäcka, en genial bild för att illustrera den här artikeln.

Men jag tänker främst på mina vänner i Afrika, där nästan ingen äger en smartphone och där nätverket är alldeles för slött för att man ska ge sig på att ladda ner minsta lilla videoklipp. Hur ska de någonsin komma ikapp när vi uppe i norr konstant drar ifrån?

Läs en längre artikel om Ed Couchmans tal här.