Facebook får ett offline-läge

Många har upplevt det problematiskt att inte kunna svara på Facebookinlägg när man har dålig täckning. Men i ett resultat av Facebooks satsning på mindre utvecklade områden kommer man kanske lösa just detta problem.

Nu kan man redan “gilla” och dela inlägg, men nu kan användare också skriva och svara på inlägg även när de saknar täckning. Inläggen kommer sedan att postas när uppkopplingen återvänder. Tanken är att kunna ge en bättre upplevelse även när du inte är online för de i världen som saknar bredband, säger Facebook.

En annan förändring är att nyhetsflödet kommer att anpassas till trassliga 2G-uppkopplingar – även utan täckning kommer flödet att se prydligt ut, och redan inlästa länkar kommer kunna läsas. Istället för ett ständigt buffrande hjul kommer man att kunna se och interagera med inläggen som vanligt.

Denna satsning är alltså grundad i att man vill kunna nå ut till den stora majoritet av världen som saknar en stadig internetuppkoppling. De två tredjedelar som just inte nås av nätet på samma sätt som vi utgör en stor lockelse för flera internetjättar. Försök med mobila bredbandsnät som ballonger och drönare håller på att testas bland flera av dessa bolag.

Läs mer: Rymdkapplöpningen som ska ge internet åt alla

Det är oklart när (och om) offline-läget kommer synas i just ditt flöde – i sin vanliga anda fortsätter Facebook att testa funktionen på slumpvis valda platser. Men försöket att anpassa sig till den stora del av världens marknader som nu börjar hitta ut på nätet kan ses som något fler företag kommer jobba på i framtiden.