Facebook behöver tredjepartsaktörer för att behålla marknadsförarnas tillit

Facebook ingår nu ett samarbete med tre företag för att öka insynen kring Facebooks mätningar av annonsdata. En orsak är att öka marknadsförarnas tillit för techjättens siffror relaterade till viewability och användaruppmärksamhet.

Företagen som Facebook ska samarbeta med är Nielsen, Integral Ad Science och comScore. Dessa tre ska tillföras till listan av företag som marknadsförare kan använda när de vill ha oberoende mätningar kring effektiviteten av deras foto- och videokampanjer på Facebook.

Läs mer: Ditt innehåll är kung på Facebook

Facebook har kritiserats av vissa inom marknadsföringsindustrin, som fruktar att annonserna de betalar för endast scrollas förbi av användare, utan ordentlig förankring i nyhetsflödet. Sir Martin Sorrell, vd för WPP, har exempelvis kallat Facebooks standard för “löjeväckande” under föregående höst.

Sociala-mediejätten själv skriver på sin blogg, i samband med annonseringen av det nya partnerskapet, att “oberoende samarbeten kring “ad verification” är avgörande för att annonsörer  ska kunna lita på annonsernas leveransdata, så att de kan utforska möjligheterna att öka värdet för deras företag inom flödes-baserade plattformar”.

Kommer Facebooks samarbeten – det första, med analysföretaget Moat, startade strax efter uttalandena från WPP – att lyckas med att öka tilliten? Klart är att man måste försöka, med så stora summor som redan betalas till Facebook för annonsering kan man inte “hoppas” på framgång utan rejäla mätsiffror.