Facebook annonserar i tryckt dagspress

Det senaste greppet i kampen mot falska nyheter är Facebooks annonsering i brittisk dagspress. Helsidesannonser i flera brittiska nyhetstidningar ger tips om hur du kan upptäcka falska nyheter på internet.
Facebook har fått mycket kritik för att deras sajt är fylld med falska nyheter och nättroll som sprider rykten. I synnerhet efter Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet. Redan i höstas initierade därför Facebook hårdare tag mot falska nyheter, och nu tar de steget in i tryckt dagspress.
Läs även: Speciell märkning för fejknyheter på Facebook
Helsidesannonser ibland annat The Daily Telegraph, The Guardian och The Times ger läsarna handfasta tips för hur de kan upptäcka om en artikel är falsk. Tipsen inkluderar saker som att:

  1. Var skeptisk mot rubriker, i synnerhet sådana som har chockerande avslöjanden.
  2. Kontrollera länkadressen. Vissa sajter är notoriskt opålitliga eller har ett uttalat satiriskt innehåll (exempelvis tidningen The Onion). Andra har adresser som liknar officiella nyhetskanaler.
  3. Jämför artikeln med andra nyhetskanaler. Sannolikheten att en nyhet är sann ökar om flera olika nyhetssajter rapporterar liknande händelser. Tänk dock på att vid katastrofer är det lätt att det blir fel, även för nyhetsbyråer.

Tidningsannonserna går ut precis en månad innan det brittiska valet den 8 juni. Målet är därför att försöka öka medvetenheten kring falska nyheter inför viktiga händelser såsom stora val. Facebook gjorde en liknande kampanj i Frankrike en månad innan det franska presidentvalet. Dock är det oklart om kampanjen hade effekt på väljarnas förmåga att förhålla sig kritiskt till nyheter.
Facebook själva kommenterar annonserna med att ”Folk vill se korrekt information på Facebook, och det vill även vi”. Enligt Facebook själva har de även stängt ner ”tiotusentals” falska Facebookkonton i England som spridit rykten och falska nyheter.
Facebook verkar med andra ord agera för att göra verklighet av sina löften att städa på plattformen. Att kombinera utbildning av användarna med att stänga ner kända fejkkonton är sannolikt en bra väg att gå. För även om användarna har stor makt i vad som får uppmärksamhet på Facebook, har ändå företaget ett ansvar för vad de tillåter, i synnerhet när användare anmäler konton som sprider olämplig eller falsk information.
Det vore samtidigt spännande att få se studier av vilken effekt Facebooks agerande har på de stora världshändelserna. Vi vet ju att sociala nätverk spelade mycket stor roll i den arabiska våren för några år sedan, och de har även bedömts ha haft stor inverkan på det amerikanska valet. Frågan är om deras nya förhållningssätt kan göra dem till en mer neutral plats för informationsinhämtning, eller om vi helt enkelt får finna oss i att filterbubblor kommer vara en fortsatt del av vår vardag framöver.