Facebook ändrar algoritmen för nyhetsflödet

Snart kommer du att se en fråga om vem som är dina allra bästa vänner. Frågan som inte bara är kul att veta kommer även att påverka ditt nyhetsflöde.

Facebook tweakar sin algoritm att prioritera nära vänner och länkar som du finner intressanta. Den här förändringen kommer att straffa sidor som sysslar med klickbete och lyfta sidor där du känner att innehållet var bra. Så som det borde fungerat hela tiden, tycker vi.

Förutom att du ska svara på frågan om vem som är dina bästisar kommer Facebook att analysera dina bilder för att se vem du är oftast taggad med samt var och med vem du checkar in.

Tanken är att du ska få se mer av dina bästisar i nyhetsflödet, även ‘bästisar’ som du inte klickade i när du fick frågan, utan baserat på ditt beteende.

Vad det gäller länkar har Facebook genomfört en undersökning för att kartlägga vilka länkar som vi användare finner intressanta och vilka som är bortkastad tid. Sen matchar de intressanta och vad vi ansåg vara ointressanta länkar med nya för att kunna klassificera dem på samma sätt.

Med all denna kartläggning, matching och en hel del AI ska ditt nyhetsflöde fyllas med intressant innehåll och länkar.

För publicister, företag och marknadsförare är det samma visa som vanligt – var kreativ nog för att inte bli klassad som klickbete, spam eller bara rent ointressant.

Här kan du läsa mer från Facebook om bästisar
Här kan du läsa mer om länkar och innehåll