Facebook agerar mot alla fejkvideor

Det är inte bara fejknyheter som irriterar användarna på Facebook, utan även fejkvideor. Facebook har tidigare agerat mot fejkade live-videor, men nu meddelar de att de ämnar agera hårdare mot alla typer av fejkvideor.
Det har blivit allt vanligare med bilder som är maskerade som ett filmklipp där syftet är att få användare att klicka på bilden, och då hänvisas till en sida utanför Facebook. Även videor som bara utgörs av en bild där användarna stannar upp och väntar för att se filmklippet är något som Facebook nu kommer agera mot.
Under nästa vecka kommer Facebooks datorer att scanna av nätverket och flagga alla bilder som har en playknapp eller på annat sätt kan identifieras som en video säger ingenjörerna bakom de nya algoritmerna Baraa Hamodi, Zahir Bokhari och Yun Zhang i ett blogginlägg.
Läs även: Facebook agerar mot fejkade live-videor
Facebook kommer däremot inte att ta bort filmerna eller inläggen, utan bara sänka rankingen för dessa så de kommer längre ner i användarnas flöden. Det kommer heller inte att påverka annonser på Facebook, sannolikt eftersom Facebooks annonsregler redan förbjuder fejkade playknappar och statiska bilder postade som en video.
Det har dock inte hindrat företag som bland annat ESPN att lägga upp ”klicka för att titta”-videor som dirigerar användaren till ESPNs hemsida. Det är också vanligt att lägga upp meme-bilder som lockar användare att klicka på dem i hopp om att få se en film. Dessa bilder kan ibland få upp till flera miljoner klick, något som indikerar hur utbrett beteendet är. Därför är det nu bra att Facebook börjar agera, även om det hade varit mer uppskattat om de tagit bort inläggen istället för att bara sänka rankingen.