Få betalt för att använda Bing och Edge

Microsoft verkar allt mer desperata och inför nu ett poängsystem för de som använder sökmotorn Bing och webbläsaren Edge. Poängen kan lösas in mot belöningar i form av presentkort.
Det är invånare i Storbritannien som nu får möjlighet att testa det nya systemet. Tidigare har försök gjorts i USA, men nu börjar Microsoft även titta på andra marknader. Utöver Storbritannien kommer även lanseras i Frankrike, Tyskland och Kanada inom några månader enligt information från Microsoft.
Systemet gör att användare kan tjäna tre poäng på varje sökning de gör i Bing, använder du dessutom webbläsaren Microsoft Edge när du söker får du sex poäng. Maxpoäng per dag är 30 respektive 60, och når du upp till 500 poäng på en månad når du en högre nivå med en högre daglig maxpoäng på 150 samt bättre belöningar.
Poängen kan du växla in mot presentkort på Xbox, Groove Music och Skype, samt för att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer. Belöningssystemet syftar så klart till att få fler att använda Microsofts produkter. Men är det verkligen rätt väg att gå att muta potentiella användare för att få dem att använda produkterna? Att Google har tagit mycket stora marknadsandelar genom sin sökmotor och webbläsaren Chrome är ju inte en slump, utan de har gjort en riktigt bra produkt som många användare tycker om. Sedan har Google lyckats skapa en kultur kring sitt varumärke som många tycker om, vilket inte Microsoft gjort i samma utsträckning.
Microsoft har på senaste tiden ökat sitt marknadsvärde en hel del, och under ledning av Sataya Nadella har företaget genomgått en hel del förändringar. Framför allt har deras molnbaserade lösningar fått förbättrad stabilitet och därmed ökad trovärdighet bland kunderna. Därför är det inte förvånande att de nu även gör en framstöt mot privatmarknaden.
Om och när ett liknande belöningssystem kan komma till Sverige är däremot oklart, vi får helt enkelt vänta och se.