Expressens påstående om snabbhet verkar vara taget i luften

Enligt en notis som visades nyligen på LinkedIn anser utgivaren av Expressen.se att de är Europas snabbaste annonsfinansierade nyhetssajt. Men stämmer det verkligen?

I dessa tider av diffusa och ibland felaktiga påståenden är en faktakoll på sin plats.

Med tjänsten Lighthouse kan en generell test utföras snabbt. Du hittar den i  Chrome browsern (välj F12 knappen) vilket gör att vem som helst med Lighthouse kan köra ett prestanda test.

Resultatet är, med tanke på att det är en ny version av webbplatsen, nedslående då det finns uppenbara skavanker som definitivt behöver fixas. Testet utfördes på desktop, Windows 10 maskin och utan hastighetsreglering (eng. throttling) med en Chrome-browser som över WiFi laddade ned innehåll i en hastighet runt 30 Mbit/s.

Inte förvånande nog blev resultatet vid simulering av testet i mobilläge sämre (test i 3G), och kikar man på ett par av punkterna som pekar ut problemområden så förefaller Expressens nya “snabba” webbplats snarare vara en s.k. “bloated website”. Problemet med överlastade hemsidor är just att de blir notoriskt långsamma och överviktiga.

Testa din favoritsajt på Web Bloat Score!

Den dolda kostnaden

Dolt dessutom är en kronisk nedladdning av innehåll som sker i bakgrunden. När vi låter webbläsaren stå öppen i 10 minuter visar det sig man laddar ned hela 288Mb. Om detta även sker i mobila browsers kommer Expressen att snabbt äta upp allokerade månadskapacitet.

I denna faktakollens tidevarv ger genomlysning av påståenden insikt i relevansen, för balansens skull skall sägas att även DN/SVD/AFTONBLADET fick dåliga Lighthouse-resultat, vad gäller prestanda.

SVT.se är definitivt det snabbaste sättet att få nyheter (men ej annonsfinansierad), följt av Omni.se som också fick bra resultat.

Artikeln är skriven av:

Fulton Yancy
Webbanalys.se