EUs nya affärsmodell går ut på att stämma jättar för miljarder

Det var förra året som EU skördade sin första vinst efter att man stämt Google på 23 miljarder kronor, för att de ansetts påverka sina användare. Nu kommer nästa stämning.

EU tyckte att Google manipulerade sökresultaten i sin prisjämförelsetjänst och därför delade ut boten på 23 miljarder kronor.

Den här gången handlar det om Android och att Google missbrukar sin dominerande ställning med mobila operativsystem Android. EU gillar inte att Android kommer med förinstallerade appar från Google som Google Sök och Chrome. Du vet appar som du och jag gillar att använda.

Varför undrar du? Jo, EU anser att förinstallerade appar, som redan är de mest använda, inte gör användaren någon nytta utan hämmar konkurrensen.

Google däremot hävdar att användarna fritt kan installera vilka appar de vill i sin mobil. Och det stämmer ju faktiskt, om de nu finns i Play Store.

Den här gången kan EU dra till med en böteslapp på hela 95 miljarder kronor.

EUs nya affärsmodell verkar gå ut på att stämma jättar. Näst på tur lär nog vara Facebook eller Apple och deras dominerande ställning på marknaden. Allt som är stort och tjänar pengar ska jagas ned och stämmas. Damen bakom stämningen, konkurrenskommissionären Margrethe Vestager, hyllas säkert som en hjälte nere i Bryssel.

Men jag tycker det hela är helt galet och luktar dubbelmoral, så långt lukten sprider sig. EU använder nämligen sin dominerande position för att stämma andra med en dominerande position. Och försöker kväva företag som vi användare faktiskt gillar och väljer att använda. EU blir helt enkelt sotis när ett företag har för stort inflytande över sina medborgare.