Idag röstade EU-parlamentet om nya upphovsrättslagar och ja-sidan vann med 74 röster. Klarar det nya direktivet att både skydda upphovsmännen och medborgarnas rättigheter?
De nya lagarna kommer börja gälla i Sverige om ungefär 2 år.
De nya reglerna från EU innebär att tidningar får ersättning när längre utdrag ur deras artiklar kopieras av internetplattformar som Google eller Facebook. Men reglerna påverkar bara kommersiella företag. Privatpersoner kommer även i framtiden att kunna dela artiklar. Det innebär också att online-encyklopedier som Wikipedia inte omfattas. Dessutom är länkar och kortare utdrag från artiklar helt undantaget och ändras inte genom de nya reglerna, skriver TU.
– Länkar och kortare sammandrag är undantaget i direktivet, privatpersoners länkning kommer inte att påverkas. Både så kallade memes och andra former av satir, kritik eller parodier kommer precis som i dag att vara tillåtet. Undantagen framgår tydligt och uttryckligen i det beslutade förslaget, säger Jan Fager, jurist på TU – Medier i Sverige. Citaträtten kommer givetvis att gälla också i fortsättningen, vilket är viktigt för yttrandefriheten och för att man också fortsättningsvis ska kunna använda delar av andra personers texter för att föra en samhällsdebatt.
Cecilia Wikström (L) menar däremot att det nya direktivet inte klarar balansen att skydda både upphovsmän och medborgarnas rättigheter.
Jag beklagar dagens godkännande av #copyrightdirective i @Europarl_sv. En modern upphovsrätt ska skydda både upphovsmän och medborgares rättigheter, en balans denna text inte uppnår. #copyright #artikel11 #artikel13 https://t.co/xZZzQ8x8KW pic.twitter.com/ctPeKhAq5n
— Cecilia Wikström(L) (@CeciliaWikstrom) March 26, 2019
Även Max Andersson i Europaparlamentet håller med.
En dyster dag för internet. Nu blir både länkavgifter och uppladdningsfilter verklighet. Nu behöver vi ta strid för att det inte blir mer filter.
— Max Andersson (@MaxAndersson) March 26, 2019
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk var även hon besviken efter omröstningen.
“Även om flera förbättringar har gjorts sedan vi senast röstade om direktivet är de inte tillräckliga. Vanliga internetanvändare och internet som helhet kommer drabbas” säger en besviken @MalinBjork_EU efter att upphovsrättsdirektivet röstats igenom. https://t.co/j1IhtQdKDf pic.twitter.com/EaXSjzz1aB
— Vänsterpartiet i EU (@VansterniEU) March 26, 2019