EU kommer inte att förändra upphovsrättslagen

Plattformsjättar och andra forum är lättade efter att EU väljer att inte anta det kontroversiella förslaget om att inkludera all text under upphovsrätt, den så kallade länk-skatten.

Förslaget innebar att all text som en användare kopierade in, eller länkade in eller delade skulle vara upphovsrättsskyddat. En mardröm för sajter som Google, Youtube och Facebook.

Bakom idén är mästarna inom EU som letar möjligheter att söka ut pengar ur internetjättarna och även innehållsskapare som anser att deras miljoner inte räcker till. En av de stora som drivit på frågan är sångaren Paul McCartney som anser att artister måste få mer pengar från sajter som Youtube.

Vi som trodde EU skulle vara nöjda ett tag nu när alla företagg tvingades lägga sammanlagt flera miljarder på att anpassa sig till GDPR, något som inte ens majoriteten av användarna vet vad den lagen gör.

Däremot har andra som lever på det öppna nätet som Wikipedia protesterat genom att släcka ned flera landsversioner av Wikipedia. Även skaparen av word wide web, Tim Berners Lee, har protesterat mot den så kallade ‘länk-skatten’.

Vi får se nu vad mästarna på EU kommer på härnäst. Kanske en skatt varje gång det står “www” i adressfältet. EU känner vittring och de komma åt pengarna från internetjättarna.