EU: Facebook måste agera hårdare mot falska nyheter

Facebook och andra sociala medier måste ta tag i problemen med falska nyheter – annars riskerar de institutionella påföljder, säger Europeiska Unionen.
Detta säger EU-kommissionären Andrus Ansip, som ansvarar för de digitala frågorna i Unionen, i en intervju med Financial Times. I intervjun säger han att Bryssel nu kräver hårdare tag, och att man varnat Facebook (och andra) att EU annars kan känna sig tvunget att själva agera.
“Jag är oroad, som alla människor kan vara, över falska nyheter. Särskilt efter valet i USA” säger Ansip. Han säger dock att han “verkligen tror på självreglering men om något behöver förtydligas så kommer vi vara redo för det”. Fejknyheter som påvens påstådda stöd för Donald Trump nämns som exempel på oroande utveckling i samband med valet.
Kraven på krafttag kan vara bra för de sociala plattformarna också, säger Asnip. Han sen möjligheten till en “vändpunkt” för medierna, som annars riskerar att tappa förtroendet bland allmänheten om de inte tar större ansvar.
Läs mer: Facebook vill inte påverka kommande val – passar på att testa fejknyhetsfilter i Tyskland
Facebook har på sistone försökt ta tag i dessa problem, något bland annat vi på Dagensanalys.se skrivit om tidigare. Det handlar bland annat om “flaggningar” av misstänkta fejknyheter av användare (som sedan ses över av Facebook själva) och ett tätare samarbete med nyhetsmedier.