Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

EU avskaffar roamingavgifter med ny lag, men nu riskeras nätneutraliteten

Europaparlamentet gav officiellt klartecken till nya, till synes mer konsumentfördelaktiga regler för internettrafik och roamingavtal under tisdagen. Det tjänar alla på, utom möjligen de europeiska telekomföretagen som inte längre kan ockerprissätta ditt surfande med hänvisning till roaming. Den nya lagstiftningen förbjuder internetleverantörer (ISP) från att godtyckligt sega ner eller blockera webbtrafik, men internetaktivister hävdar nu att det finns risk för “gräddfiler” och farliga kryphål i den nya lagen.

Flera medier rapporterar att de nya förordningarna tillåter operatörer att ingå särskilda avtal som garanterar en minimikvalitet på bandbredd för olika tjänster som till exempel videokonferenser. Dessa tjänster får inte hindra tillgång till internet för andra användare och därför tillåts operatören att blockera eller begränsa trafiken i vissa fall. De här undantagen ses av flera experter som ett sätt för internetleverantörer att göra raka motsatsen till vad lagen ska syfta till. Innehållsleverantörer som betalar mer kommer alltså att kunna ge bättre service och tillgång till användare i den här “gräddfilen”.

Med den nya roaminglagen försvinner samtidigt regler som är till att skydda nätneutraliteten i EU. Nätneutralitet kan i det här fallet enklast förklaras med att data ska överföras så snabbt som möjligt, oavsett vad det innehåller. De flesta människor utgår idag från att det är så internet fungerar. Men de nya förordningarna tillåter nu prioritering av vissa typer av data före andra – ett exempel kan operatörer inom lagens råmärken helt enkelt ta ut extra avgifter och i gengäld se till att särskilt innehåll levereras snabbare än annat. För stora videostreaming webbplatser som till exempel Netflix kan det här vara katastrofalt. I värsta fall kan de behöva hosta upp massor av pengar i särskilda avgifter bara för att ge sina användare samma upplevelse som tidigare.

Vilken troligen i slutändan drabbar konsumenten.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.