Ett tillägg till Chrome ska göra det lättare att undvika fejk-nyheter på Facebook

Många känner nog till debatten kring Facebooks nyhetsflöde – i synnerhet mängden fejkade nyheter som sprids via vad som nu blivit ett av världens främsta nyhetskällor. Sociala mediejättens algoritmer tar ofta fel, något man själva inte riktigt vill ta ansvar för. Men nu finns det ett tillägg till webbläsaren Chrome som ska markera fejkade nyheter för den osäkre.

Läs mer: Facebook räknar fel igen – men lovar nya lösningar

Det är bland andra Slashgear som skriver om detta tillägg som dykt upp på sajten Product Hunt. Där skriver appens skapare Daniel Sieradski att tillägget är något av ett test för att se om idén fungerar.

Tillägget har ett passande namn – B.S. Detector, för den som kan sina engelska förkortningar. Den baserar sig egentligen på en lista över sajter som Sieradski själv plockat ihop, och som innehåller olika nyhetssidor som inte är så noga med källkritik eller sanning (konspirationssidor eller satirsidor, till exempel).

Funktionen är enkel – tveksamma nyheter markeras med en röd etikett och en “varning”, som på bilden nedan.

fake-news-facebook-bs-detector

Man kan titta på listan över de “flaggade” domänerna via denna länk, som för tillfället är runt 280 stycken. Många verkar uppskatta tillägget, i synnerhet då Facebook själva inte verkar vilja ta tag i problemet. En del andra användare är upprörda över att deras favoritsidor har hamnat med i listan.

Oavsett hur länge detta tillägg kommer stanna kvar så visar den i alla fall på ett problem; trots vad Mark Zuckerberg själv säger om sitt företag så är det onekligen inte längre bara ett tech-företag. Det kan vara dags för dem att faktiskt erkänna detta och se över sina algoritmer och sitt ansvar. Eller?